نویسنده : پرشین بلاگ - ساعت ٤:٥٥ ب.ظ روز یکشنبه ۱٠ دی ،۱۳٩۱
شهرستان مَمَسَنی (نامهای دیگر: شهرستان نورآباد ممسنی و نیز شهرستان نورآباد فارس) یکی از شهرستانهای استان فارس ایران است. مرکز این شهرستان، شهر نورآباد است. جمعیت این شهرستان بر طبق سرشماری سال ۱۳۸۵، برابر با ۱۶۶٫۳۰۸ نفر بودهاست .
منطقهای که ممسنی در آن ایجاد شدهاست، اولین بار به خاطر وجود مراتع غنی مورد توجه اقوامی که دارای معیشتی مبتنی بر دامداری بودهاند، قرار گرفت. به همین خاطر، اولین اقوام ساکن در این شهر قوم شول (جزو اقوام لر) بودهاند. در دوره معاصر و با کشف منابع نفتی در حوزه ممسنی، این شهر مورد توجه مجدد قرار گرفت. بافتههای داری مهمترین صنایع دستی شهرستان ممسنی را تشکیل میدهند. قالیبافی با طرحهای ترکی و لری) در این منطقه رواج دارد و بیش تر توسط زنان و دختران تهیه و تولید میشوند. گلیم بافیو جاجیمبافی نیز از دیگر صنایع مهم اهالی ممسنی است که در شهرها و روستاهای اطراف منطقه رایج است. جاذبههای متعدد طبیعی به همراه بناهای کهن تاریخی، مهمترین مکانهای دیدنی شهرستان ممسنی را تشکیل میدهند. رودخانهها و کوههای متعدد به همراه گردشگاههای زیبا، از جمله جاذبههای طبیعی شهرستان ممسنی به شمار میآیند. گردشگاه دیمه میل باغستان بسیار زیبا و دلانگیزی است که اطراف آن پر از گلها و گیاهان معطر و چشمههای پرآب است. قلعه سفیدقلعه معروفی که قدمت آن به پیش از عهد عیلامیها میرسد، قلعه شاه جهان احمد که به احتمال قوی به دوران هخامنشی یا اشکانی تعلق دارد و دیمه میل یا میل اژدها که قدمت تاریخی آن به دوره سلوکیان یا پارتیان میرسد، برخی از مکانهای دیدنی این شهرستان را تشکیل میدهند.
جاذبههای طبیعی
تفرجگاه بوان در نورآباد ممسنی
تفرجگاه بوان: تنگ بوان یا بهشت گمشده در حدود ۲۰ کیلومتری از شهر نورآباد میباشد این تنگ سرسبز سالانه هزاران نفر از هم میهنانمان را برای تماشای خویش جذب میکند. بوان دارای چشمهها وآبشارهای فراوان و دیدنی زیادی هست که در فصل تابستان باعث خنکی این منطقه میشوند به طوری که با آن که فاصلهٔ تنگ بوان تا شهر نورآبادبا ماشین حدود ۱۰ دقیقهاست ولی دمای آن همیشه به طور متوسط ۱۰ درجه از نورآباد خنک تر است. بزرگترین آبشار بوان((آبشار پولکی))نام دارد و پنجمین آبشار بزرگ ایران است.
گردشگاه به علت نزدیکی به جاده اصلی، در محور چهار استان فارس، بوشهر، خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد قرار گرفته و امکان دسترسی ساکنان شهرهای پر جمعیت این استانها را در فاصله زمانی مناسب فراهم میآورد. زیر حوزه آبخیز وسیع و منطقه جنگلی پر باران بالادست این تنگ، موجب فراوانی آب شیرین و گوارای تنگ بوان شدهاست، به طوری که در طول سال (به ویژه در فصل بهار) از روی اغلب دیوارههای صخرهای تنگ، آبشارهای زیبا سرازیر میشوند.
درختان گردوی تنومند باغهای این منطقه، عمری طولانی دارند. بعضی از این درختان تا شعاع ۱۰-۱۵ متری از ورود نور آفتاب به زیر درختان جلوگیری میکنند. اختلاف درجه حرارت این تنگه با نورآباد در روزهای گرم تابستان، گاه به بیش از ده درجه سانتی گراد میرسد. منطقه نور آباد ممسنی از مناطق گرمسیر محسوب میشود و میانگین درجه حرارت آن در تابستان در حدود ۳۰ درجه سانتی گراد بالای صفر است. با این وجود تنگ بوان با دمای حدود ۲۰ درجه سانتی گراد از توانمندی گردشگاهی قابل توجه در جذب گردشگران برخوردار است. از دیگر مزایای این تنگ، راه ارتباطی آسفالته آن است.
روستای هرایرز در نورآباد ممسنی
روستای هرایرز در ۱۵کیلومتری جنوب شرقی شهر نورآباد ممسنی واقع شدهاست. این روستا که دارای قدمتی تاریخی است، درسال ۱۳۶۴ دراثر زلزلهای ۵ ربشتری قابلیت سکونت را از دست داد و ساکنان آن به شهرکی که توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در جوار روستای خومه زار ساخته شد منتقل شدند و اکنون به استثنای عدهای از دامداران، تقریباً خالی از سکنهاست. ابن روستا در سالهای پر باران یکی از زیباترین تفرجگاهای منطقه، خصوصاًدر فصل بهار است. در این منطقه دو رودخانه پر آب فصلی و چندین چشمه دائمی جریان دارد که محیط سرسبز و دل انگیزی را در مسیر خود به وجود آوردهاند.
در سالیان نه چندان دور حتی تا یک دهه پس از وقوع زلزله مذکور، تمامی باغات روستا پابرجابود. باغاتی که یک کمربند سبز بر کوه ایجاد نموده بود و چشم هر بینندهای را نوازش میداد. اما پس از نقل مکان صاحبان آنها به شهرک هرایرز، روند تدریجی زوال و نابودی این باغات نیز آغاز شد تا اینکه در نیمه اول دهه هفتاد پس از خالی شدن تقریبی روستا از سکنه، این روند شدت گرفت و ظرف مدت کوتاهی تمامی آنها ویران شده و به زمین کشاورزی تبدیل شدند(البته در سالهای اخیر کمتر بدین منظور از آنها استفاده میشود). باغ «تاج» تنها بجا مانده این باغات است که موجودیت آن هم مدیون محافظت مستمر مالک باغ است.
روستای هرایرز در منطقهای کوهستانی واقع شدهاست و موقعیتی کوهپایهای دارد. در شرق و غرب اَن دو دروازه وجود داشته، که به همراه بافت بسیار قدیمی روستا، در اثر وقوع زلزلههای متعدد و عدم محفاظت، تنها خرابهای از اَن باقی ماندهاست. این روستا دارای یک قبرستان بسیار قدیمی است که در آن سنگ قبرهایی مربوط به قرن اول و دوم هجری دیده میشود. درکنار این قبور قدیمی، حرم مطهر امامزاده علی علیه السلام نیز واقع شدهاست که همه ساله در روز عاشورا پذیرای عزاداران است.
روستای هرایرز در نورآباد ممسنی
چشمهٔ سراب باغ که از جمله چشمههای دائمی این منطقهاست، حتی در فصل تابستان نیز به لحاظ محیط خنک و سرسبز اَن و برکهای که در سرچشمه اَن ساخته شدهاست، تفرجگاه بسیار مناسبی برای گذران اوقات گرم سال است. مشابه همین چشمه و محیط اَن به فاصلهٔ هزار متری در منطقهای به نام هرایرز بالایی قرار دارد، که قسمتی از اَب روستا نیز از اَن تأمین میشود.
یکی دیگر از ویژگیهای منطقه هرایرز، تنوع گونههای گیاهی است. این منطقه همانند بسیاری از مناطق دیگر زاگرس، دارای کوههای پوشیده از درخت بلوط است. درختان بلوط این منطقه برخلاف مناطق سردسیر رشته کوه زاگرس–که عموماً دارای جثه ریزی هستند- به مراتب از تنه و ساقه بزرگتری برخوردار هستند.
آبشار تنگسا: به فاصله ۱۶ کیلومتری شمال شرقی نورآباد
تفرجگاه دیمه میل: به فاصله ۷ کیلو متری جنوب غربی نورآباد
تفرجگاه سراب بهرام: به فاصله ۶ کیلومتری شرق نورآباد
تفرجگاه تنگه گجستان: به فاصله ۶۰ کیلومتری شمال غربی نورآباد
تفرجگاه برم شور ماهور: به فاصله ۸۰ کیلومتری نورآباد
منبع
No comments:
Post a Comment