انجمن مجازی لرستان و لرستانیها

Friday, September 16, 2011

" تاریخ لرستان آثار باستانی لرستان "




لرستــــان ســــــایت





" تاریخ لرستان آثار باستانی لرستان "
قديمي‌ترين شواهد نمادگرايي ایران در لرستان شناسایی شد




باستان‌شناسان ايراني و بلژيكي با كشف دو قطعه صدف در میان چند قطعه شي متعلق به انسان‌هاي اوليه در غار يافته لرستان، از شناسايي قديمي‌ترين شواهد سمبل‌گرايي در ايران خبر دادند. «فريدون بيگلري»، سرپرست ايراني هيات مشترك ايران و بلژيك، گفت: «در كاوش‌هاي انجام گرفته به نمونه‌هايي از گل اخرا (گل قرمز رنگ)، دو قطعه صدف و دو قطعه دندان گوزن كه داراي سوراخ هستند و به عنوان آويز مورد استفاده قرار مي‌گرفته‌اند، برخورد كرديم.» او گفت: «اين اشيا متعلق به انسان‌هاي اوريناسي است و حدود 30 هزار سال قدمت دارند.» فرهنگ اوريناسي مربوط به شكارچيان اوليه است كه در دوران پارينه‌سنگي جديد (40 هزار تا 18 هزار سال پيش) مي‌زيسته‌اند. اين انسان‌ها، اولين انسان‌هايي هستند كه ابزارسازي پيشرفته و تيغه‌سازي را شروع مي‌كنند. تاكنون در مناطق خاورميانه، افغانستان و اروپا شواهدي از سكونت اين انسان‌ها به دست آمده است. «مارسل ات»، سرپرست بلژيكي تيم مشترك نیز گفت: «اين اشيا از نخستين نشانه‌هاي سمبل‌گرايي در دوره پارینه سنگی جدید( 40 تا 18 هزار سال پیش) در جهان محسوب مي‌شوند كه همزمان با نمونه‌هاي به دست آمده از اروپا و مناطق ديگر خاورميانه، است .» باستان‌شناسان هم اكنون در حال انجام مطالعات گسترده روي اشيا به دست آمده از جمله این دو صدف هستند. به گفته بيگلري بررسي‌هاي اوليه نشان مي‌دهد كه اين اشيا از صدف‌هايي متعلق به آب شور هستند و از مناطق ديگر به لرستان آورده شده‌اند. باستان‌شناسان علاوه بر كشف اين اشيا در بررسي‌هاي خود حدود پنج هزار قطعه ابزار سنگي را هم كشف كرده‌اند. اين ابزارها شامل سنگ‌هاي مادر، تيغه و تراشه و داراي دو تا هفت سانتيمتر طول است. در غار يافته حدود 3 متر لايه‌هاي باستاني وجود دارد كه در اين فصل كاوش باستان‌شناسان تنها حدود یک متر از لا‌يه‌هاي پارينه سنگي سطح اين لايه‌ها را مورد بررسي قرار داده‌اند. كارشناسان احتمال مي‌دهند با برداشت لايه‌هاي بيشتر از سطح اين غار به آثار قديمي‌تري برخورد كنند. پيش از اين هم در كاوش‌هاي گروه آمريكايي دانشگاه ييل كه به سرپرستي فرانك هول در اين غار انجام شده بود. آثاري از سكونت انسان‌هاي اوريناسي (پارينه سنگي جديد) به دست آمده بود. باستان‌شناسان آمريكايي با توجه به برداشت آخرين لايه‌هاي باستاني غار به آثاري با قدمت بين 40 هزار تا 20 هزار سال پيش برخورد كرده بودند. در كاوش‌هاي مشترك تيم ايران و بلژيك كارشناسان توانسته‌اند قطعات زيادي زغال را هم كشف كنند. به گفته بيگلري قرار است با مطالعات آزمايشگاهي روي اين زغال‌ها علاوه بر سال‌يابي اين محوطه نوع پوشش گياهي اين منطقه مشخص شود. كاوش‌هاي غار يافته از اواسط ارديبهشت ماه آغاز شد و پنج باستان‌شناس و متخصص از دانشگاه ليژ بلژيك و پنج باستان‌شناس از سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كشور حضور خواهند داشت. باستان‌شناسان در اين فصل از كاوش از طريق كاوش دقيق و شناورسازي رسوبات تمامي بقاياي باستان‌شناختي از جمله قطعات بسيار كوچك استخوان، سنگ و غيره را هم جمع‌آوري و مورد مطالعات و بررسي دقيق قرار دهند. غار يافته كه در نزديكي شهر خرم‌آباد جاي گرفته است. يكي از غارهاي باستاني است كه با وجود كاوش آن در سال‌هاي 1967 تاكنون اطلاعات زيادي از يافته‌هاي آن منتشر نشده است.





آثار باستانی لرستان



دي.‌ان.‌اي اسكلت درون تابوت مفرغي لرستان استخراج مي‌شود 


کشف حدود 5 هزار ابزار سنگي انسان‌های اوريناسي در لرستان 


قديمي‌ترين شواهد نمادگرايي ایران در لرستان شناسایی شد 


زنگار از تيغ هاي 3 هزار ساله لرستان زدوده شد 


گيل گمش، بر مفرغ‌هاي لرستان ماندگار شد 


مطالعه نقش‌كنده‌هاي هوميان لرستان توسط کارشناسان بلژيكي و ايراني 


تابوت مفرغي با چشم بند و دهن بند طلا در لرستان كشف شد 


شاخص ترين آينه هاي باستاني از گورهاي لرستان به دست آمده اند 


باندهاي قاچاق لرستان، مجهزترين ها هستند 


چند قطعه از مفرغ هاي لرستان در موزه زوريخ نگهداري مي شود 



لرستان در عهد باستان



باستان‌شناسان ايران و بلژيك در جستجوي انسان 40 هزار ساله اوريناسي 


۲۵۰۰سال پيش ايرانيان بزرگ ترين راه جهان را ساختند





مفرغهای لرستان در موزه ملی ايران 


خرم آباد پيش از تاريخ 


لرستان در عهد باستان


کاسيان 



موقعيت جغرافيايي لرستان



لرستان، ايراني در مقياس كوچك
لرستان نه تنها مهد يادگارهاي تاريخي و باستاني ايران بلكه نمايش كاملي از جغرافياي بدون كوير ايران است


جاذبه هاي گردشگري : زيباييهاي سرزمين باستاني لرستان منحصر به يادگارهاي تاريخي نيست .طبيعت لرستان نمونه كاملي از جغرافياي بدون كوير در ايران است.


استان لرستان سرزميني زيبا با آب و هواي دلپذير و محصور دركوه‌هاي مرتفع و صعب‌العبور است كه درسلسله جبال زاگرس مياني واقع شده است. اين استان از شمال به استانهاي مركزي و همدان، از شرق به استان اصفهان، از جنوب شرقي به چهار محال وبختياري، از جنوب به استان خوزستان و از غرب به استان كرمانشاه و ايلام محدود است. از تمام جاده هاي ارتباطي اين استانها مي توان به لرستان سرزمين چشمه‌هاي كوهستاني رسيد. وضعيت مناسب اقليمي و آب و هوايي استان وضعيت مطلوبي جهت رشد و توسعه بخشهاي مختلف گردشگري را فراهم كرده است . وجود آثار متعدد باستاني كه تاييدي بر سابقه درخشان فرهنگي اين منطقه است، همراه با جاذبه‌هاي فراوان طبيعي از ويژگيهاي ممتاز لرستان است . تاريخ كهن اين سرزمين و يادمان‌هاي بجاي مانده از آن مانند قلعه‌ها، پل‌ها، سنگ‌نوشته‌ها، غارهاي مسكوني پيش از تاريخ و غارهاي منقوش همگي جزء بهترين جاذبه‌هاي توريستي اين استان به شمار مي‌روند. استان لرستان داراي اقليم‌هاي مختلف و متنوع است، به طوريكه شمال آن با آب‌وهواي سرد شروع و جنوب آن به اقليم گرم ختم مي‌شود . تنوع وسيع آب‌و‌هوايي در استان شرايطي به وجود آورده كه در بسياري از متون از آن به عنوان شمايي از كشور پهناور ايران اسلامي منهاي مناطق كويري ياد كرده‌اند . لرستان مجموعه‌اي از تنوع آب‌و‌هوايي ، گياهي و جانوري كل ايران است.به دليل وسعت كم اين استان مي توان با محور قرار دادن خرم‌آباد در سفرهاي يك روزه از تمامي جاذبه‌هاي تاريخي و طبيعي لرستان ديدن كرد. لرستان براي طبيعت‌گردان نيز يك مقصد رويايي به شمار مي رود.اشترانكوه با 4050 متر ارتفاع ،درياچه هاي دوقلوي گهر ،دامنه‌هاي پرگياه زاگرس و جنگل‌هاي متراكم بلوط توانايي آن را دارند كه براي روزها گردشگران داخلي و خارجي را در خود سرگرم كنند. كل، قوچ ، ميش ،گوزن، گرگ، خرس قهوه‌اي،كفتار، سياهگوش، انواع جوندگان و پرندگان شكاري مانند هما و عقاب طلايي نيز گونه‌هاي جانوري منطقه را تشكيل مي‌دهند كه ديدن آنها براي هر گردشگري مي‌تواند جذاب و رويايي باشد. خرم‌آباد، بروجرد، اليگودرز، دورود، ازنا، كوهدشت، دلفان، سلسله و پلدختر بزرگترين شهرستان‌هاي لرستان هستند كه در تمامي آنها حداقل امكانات موردنياز طيبعت‌گردان يافت مي شود.باتوجه به تركيب جمعيت عشايري، روستايي و شهري در استان و متناسب با نوع فعاليت آنها صنايع‌دستي نيز متفاوت و متمايز است.اكثر دست‌ساخته‌ها و بافته‌هاي عشايري و روستايي استان سياه‌چادر، قالي، گليم، چيت، جاجيم‌بافي و رنگرزي و صنايع دستي شهري استان خراطي، ورشوسازي، نمدبافي،‌ قالي‌بافي و گليم‌بافي است، كه عمده سوغاتي هاي لرستان را تشكيل مي‌دهند.عسل لرستان كه از نظر مرغوبيت و ارزش غذايي سطح بالايي دارد يكي ديگر از محصولات سوغاتي لرستان به شمار ميرود كه بيشتر گردشگران به هنگام بازگشت مقداري از آن را به همراه دارند. قلعه فلك الافلاك، مناره آجري، سنگ‌نوشته‌هاي متعدد، گرداب سنگي، پل شكسته، موزه فلك الافلاك، مقبره زيدبن‌علي، درياچه كيو، آبشارنوژيان، آبشار سه‌گانه گريت و بقعه شجاع‌الدين خورشيد از مهمترين جاذبه‌هاي خرم‌آباد هستند كه نشان از قدمت بالاي تاريخي اين استان دارند. بقعه شاهزاده احمد، مقبره باباطاهر، سراب چنگايي ،جاذبه هاي کوه‌دشت، چشمه گوگردي گراب، چشمه گوگردي خوشاب و چشمه سياب از ديگر جاذبه‌هاي لرستان هستند كه حداقل ارزش يك بار ديدن را دارند.





موقعیت جغرافیائی لرستان



استان لرستان درغرب ايران –ن ۶۴ درجه و۱۵ تا ۰۵ درجه و ۳ دقيقه طول شرقي از نصف النهار گرينو يچ و ۲۳ درجه و ۷۳ دقيقه تا ۴۳ درجه و ۲۲ دقيقه و وسعت آن حدود ٩۵۵۸۲ كيلومتر مربع است . اين استان، از شمال به استان هاي مركزي و همدان ،ازجنوب به استان خوزستان، از شرق به استان اصفهان و از غرب به استان هاي كرمانشاه وايلام محدود است. اشترانكوه با ۰۵۰۴ متر ارتفاع بلندترين نقطه استان لرستان است.پست ترين نقطه آن در جنوبي ترين ناحيه استان واقع شده و حدود ۰۰۵ متر از سطح درياي آزاد ارتفاع دارد بر اساس آخرين تقسيمات كشوري در سال ۵۷۳۱،استان لرستان، داراي ٩ شهرستان،۰۱ شهر، ۰۲ بخش، ۱۸ دهستان و ۲۴۸۲ آبادي داراي سكنه بوده ومركز آن شهر خرم آباد است.

شهرستان هاي استان عبارت اند از:خرم آباد ، بروجرد،اليگودرز ،دورود ،ازنا ،كوهدشت ،دلفان، سلسله و پلدختر.



نژاد، زبان، دين و مذهب، پوشش 


ترانه‌هاي لري فارس 


مراسم نوروز در لرستان 


زبان لری 


مختصری در مورد تک بيتهای هجايی لری 


نژاد، زبان، دين و مذهب، پوشش










لرستان در عهد بعد از اسلام
 


سايه مرگ بر سر سماورهاي لرستان 


لرستان در عهد بعد از اسلام 



تفرجگاه هاي طبيعي 
تفرجگاه تخت شاه
دره تخت شاه (كهمان )در ۶ كيلو متري شمال دهستان قلعه مظفري شهرستان سلسله در دامنه قله چهل نابالغان واقع شده كه در دره هاي بسيار زيبا وبا طراوت است .چشمه هاي بسيار پر آب و سرد ، درختان كهنسال گردو و برخي درختان جنگلي ديگري ، منظره زيبايي در اين دره بوجود آورده اند ،در ميان چشمه وزير درختان گردو و آثار و بقاياي تار تخت گاهي وجود دارد كه گويا يكي از حكام قاجاريه آن را ساخته اند و شايد وجه تسميه آن يعني ((تخت شاه )) به اين دليل باشد .
تفرجگاه شوي 
اين دره در حاشيه شرقي رودخانه سزار در غرب كوه سالن با وجود آبشار شوي كه زيباترين آبشار خاور ميانه لقب گرفته و غار تاريخي ،زيارتگاه محلي ، قله و ديگر آثار تاريخي و همچنين روستاي تاريخي مناظر و چشم اندازهاي بس زيباي خلق كرده كه مي تواند كانون مهم براي جلب گردشگران ايراني و خارجي به شمار آيد .
تفرجگاه مخمل كوه (تنگه شبيخون) 
در شمال شهر خرم آباد دره زيباي (مخمل كوه )مشهور به تنگه شبيخون كه به علت پوشش و فراواني گل و سنگ به اين نام مشهور شده است ، قرار دارد كه گردشگاهي دلنشين است . از طريق اين تنگه ، شاه راهي دشت سرسبز و زيباي ((الشتر )) و(( دلفان )) را به مركز استان متصل مي كند .
تفرجگاه بابا عباس 
دره مشهور ((بابا عباس )) در فاصله ۸ كيلو متري جنوب غربي شهر خرم آباد به سوي كوهدشت و در ميان دو كوه ، واقع شده است . كوه شمالي اين دره ، سفيد كوه نام دارد . در ابتداي دره و در سينه كش ((سفيد كوه ))دخمه اي در كوه كنده اند و در اطراف آن ، چند ستون و يك چهار ديواري به وجود آورده اند . گفته مي شود اين بنا ، پرستشگاه آيين (مهري )يا ميترائيسم بوده است . راهي كه گذرگاه كوهستاني به دره و دخمه مي رسد ، ((دختر راه ))نام دارد . همچنين ، راهي ديگر نيز به آن منتهي مي شود كه ((داباره )) ناميده مي شود .
دره حوض موسي 
در نزديكيهاي شرق شهر خرم آباد ، دره اي بن بست گونه وجود دارد كه به ((حوض موسي ))معروف است . اين نام ، از حوض و سنگ نوشته اي به همين نام گرفته شده است . روي سطح صخره اي دره، حوضي كنده شده است كه در زمستان پر آب مي شود . در قسمت شمالي آن به فاصله سه متر ، كتيبه اي ديگر كنده شده كه طول و عرض آن 32 *42 سانتي متر و نوشته هاي آن در پنج سطر است و اين كتيبه ، به عهد سلطنت ناصر الدين شاه قاجار مربوط است . اين محل در گذشته يكي از گردشگاههاي مردم خرم آباد بود . در جنوب اين دره ،گورستان ((جي ))يا ((كليميان )) خرم آباد واقع شده است .
تفرجگاه نوژيان 
اين تفرجگاه در جنوب شرقي خرم آباد به فاصله تقريبا ۰۴ كيلو متري بر بالاي كوه تاف قرار دارد و از انواع گياهان دارويي و جنگلي پوشيده شده است . در اين محل آبشار زيبايي نيز جاري است كه به زيبايي طبيعي منطقه غناي بيشتري بخشيده است . راه دسترسي به تفرجگاه مناسب است و قسمتي از آن نيز آسفالت ميباشد.
تفرجگاه شهنشاه (گوشه ) 
در جنوب خرم آباد ،يك دره مصفا وجود دارد كه از باغهاي انار وانگور پوشيده شده و به دره گوشه يا شهنشهاه معروف است . بقعه شجاع الدين خورشيد ،نخستين اتابك(( لر كوچك )) نيز در اين محل قرار دارد و به همين علت نيز ((شهنشاه)) ناميده مي شود . اين گردشگاه در حدود ۰۲ كيلو متر ي خرم آباد قرار دارد و بر سينه كوه ((هشتاد پهلو )) قرار گرفته است و چشم اندازههاي وسيع دشت ((كره گاه)) و ((دره خرم آباد )) و پيچ و خم هاي رودخانه و دامنه هاي ((سفيد كوه )) و ((كوه يافته)) جلوه هاي زيباي شگفت آوري به آن بخشيده اند.
تفرجگاه تنگه چمشك 
يكي ديگر از تفرجگاه هاي زيباي استان است كه انبوهي از آثار تاريخي را نيز در خود جاي داده است . اين تفرجگاه جنگلي در جنوب شهر پل دختر واقع شده و راه دسترسي آن بسيار خوب است . دژ كهن چمشك كه از آثار او ايل دوره صفوي است ، در اين محل قرار دارد . علاوه بر تفرجگاه هاي ياد شده ، در پيرامون الشتر ،بروجرد و اليگودرز نيز محيط هاي بسيار مناسب و مطلوبي جهت گذران اوقات فراغت و تفرج فراهم شده كه زيبايي هاي آن ها نيز مردم و مسافران را با سر سبزي و زيبايي لرستان آشنا تر مي سازد .







درياچه گهر 

 - 



--- 



در دامنه اشترانكوه ، درياچه هاي دائمي و شيرين ((گهر بالا)) و((گهر پايين )) گسترده شده اند . اين درياچه از ذوب برف هاي اشترانكوه و انباشت آب آن در پشت سد يا آب بندي كه از ريزش كوه پديد آمده است . فراواني نسبي آب هاي ورودي به اين درياچه باعث مي شود ، سر ريز آب آن به درياچه پاييني (بزرگ ) بريزد . طول درياچه اصلي گهر را ۵/۱ كيلومتر و عرض متوسط آن را ۶۰۰ متر برآورد كرده اند . حداكثر عمق درياچه ۲۸ متر و مساحت آن در حدود ۱۰۰ هكتار است . درياچه گهر مانند آبگيري است كه از چشمه ها ، آبشارها و سراب هاي اشترانكوه پر شده و آب آن در تابستان و زمستان ثابت است . بيش تر سطح درياچه گهر در زمستان يخ مي بندد .
انواع بوته ها ، درختان تنومند بيد ، گياهان و گلهاي زيباي پيراموني ، اطراف درياچه را به صورت يك پارك طبيعي شگفت انگيز در آورده است . زيبايي خيره كننده و چشم اندازهاي بديع درياچه سبب شده است هر ساله ، با وجود سختي راه ، انبوهي از مردم لرستان ، استانهاي اطراف و ديگر نقاط كشور ، با پاي پياده يا سواره به ديدن درياچه و زيبايي هاي آن بروند و چند روزي از اوقات فراغت خود را در آنجا سپري كنند . 







No comments:

Post a Comment